Noen aksjefond kan vise til langt bedre avkastning enn andre de siste 5 årene, og fortjenesten er ofte knyttet til sykluser. Avhengig av markedsforhold, og gjeldende tilbud versus etterspørsel, kan noen fond vise til en sterk vekst. Blant fondsinvesteringer er aksjefond den vanligste formen, og de kan deles opp i en rekke forskjellige underkategorier.

I skrivende stund finnes det for eksempel aksjefond som er spesialisert på fremadstormende økonomier (såkalte BRICS land), mens andre utelukkende handler aksjer innen teknologibransjen.

Her har vi tatt en nærmere titt på fondenes historiske avkastning – og mer spesifikt hvilke 5 aksjefond som har prestert best over de siste 5 årene. Oversikten er hentet fra Finansportalen.no, som drives av det norske forbrukerrådet.

Sector Healthcare Value – 30,34 %

Sector Healthcare Value er et globalt aksjefond med fokus på helsesektoren. Fondet ble stiftet i 2010, og har siden den gang kunnet vise til en formidabel avkastning. De følger en langsiktig strategi, og har gjentatte ganger blitt kåret til et femstjernes fond (blant annet av bransjenettstedet Morningstar).

Aksjefondet forvaltes av Sector Gamma AS, et helnorsk selskap med base på Aker Brygge. Seks forvaltere sørger for den daglige driften av fondet, og har helsesektoren som spesialitet. Et særlig fokus er rettet mot nye produktlanseringer, og de prissvingningene som oppstår i takt med patenters levetid.

DNB Teknologi – 28,70%

På en sterk andreplass finner vi aksjefondet DNB Teknologi. Ikke overraskende velger fondet å fokusere på teknologibransjen, med de tilhørende underkategoriene telekom og media. Fondet er underlagt DNB Asset Management AS, og ledes av forvalteren Anders Tandberg Johansen.

Fondet er blant annet tungt eksponert mot Alphabet Inc, med 8,32 prosent av forvaltningskapitalen knyttet opp i den amerikanske tech-giganten.

Porteføljeoversikten viser også en medium/høy eksponering mot en rekke andre kjente teknologiselskaper. Det inkluderer navn som Facebook, Microsoft og Ericsson AB.

Vi baserer oversikten på en 5 års periode, og netto avkastning hos hvert fond. Dersom intervallet øker til 10 år, vil DNB Teknologi ligge på topp, med en gjennomsnittlig avkastning på 15 prosent per annum.

Delphi Nordic – 28,66%

Avstanden mellom aksjefondene Delphi Nordic og DNB Teknologi er minimal (0,04 prosent). Interessant nok, investerer de også innenfor helt forskjellige bransjer. Delphi Nordic så dagens lys i 1991, og er derfor blant veteranene i det norske fondsmarkedet.

Aksjefondet ledes i skrivende stund av Håkon H. Sætre, og driftes fra Lysaker utenfor Oslo. De ansatte forvalter over 7 milliarder kroner på vegne av både private og institusjonelle investorer. Kapitalen er til enhver tid investert i mellom 35 og 40 selskaper, der antallet har variert over tid.

Porteføljen består av en rekke tungvektere på de skandinaviske børsene, kjent som ASA selskaper (allmennaksjeselskap). Det inkluderer navn som Subsea7, Danske Bank og Statoil. Fondets risikoprofil er medium/høy, og de 10 største investeringene utgjør ca. 52 prosent av fondets aktive kapital.

Fidelity Fds Global Tech – 27,59%

Fidelity Investments er et amerikansk multinasjonalt selskap, som tilbyr fondssparing i tillegg til en rekke andre finansielle produkter. Selskapet ledes fra Boston i den amerikanske delstaten Massachusetts, og er åpent for norske investorer.

Fidelity Fds Global Tech innehar en sterk fjerdeplass, med en femårig økning på 27,59 prosent. Forvalterne investerer aktivt i globale selskaper, med mål om å diversifisere porteføljen.

Invesco Global Leisure – 26,95%

Invesco Global Leisure investerer aktivt i selskaper som leverer tjenester og varer til reiselivsnæringen. Det inkluderer et variert antall sektorer slik som industriproduksjon, hotell, reiseliv og flyselskaper. Fondets vedtekter fastslår at minst 70 prosent av all kapital skal være investert i derivater, aksjer og andre verdipapirer knyttet til denne sektoren.

Gjenværende andel er likvid, og står tilgjengelig for bruk andre steder. Invesco Global Leisure har også investert i gjeldsobligasjoner som en langsiktig spareform. Med en femårig avkastning på 26,95 innehar selskapet en sterk femteplass.

Fondet har en tendens til å gjøre det bra i perioder knyttet til økonomisk vekst, sammen med høy forbrukertillit. Jo tryggere forbrukerne føler seg økonomisk, jo mer penger vil de bruke på reise og underholdning. Det kan forklare deler av årsaken til den sterke veksten de siste årene.