Vurderer du å søke om et lån uten sikkerhet? Har du forsøkt å finne ut om det er det riktige lånet for akkurat deg? Om du har prøvd å søke om informasjon har du antageligvis lest mye forskjellig.

Bankene legger det nok fram som at det er en problemfri ordning som passer alle. Mens media ofte fremstiller lån uten sikkerhet som en kynisk felle du ikke bør gå i. Sannheten ligger nok et sted midt imellom. Til syvende og sist kommer det an på hvem du er.

Hva er den økonomiske situasjonen din? Hva trenger du pengene til? Kan et lån uten sikkerhet være den beste løsningen for akkurat deg?

Lån uten sikkerhet når du ikke kan eller vil stille med sikkerhet

Å ta opp lån med sikkerhet betyr at du stiller med noe verdifullt du eier. Dette kan være alt fra klokker og smykker til sykler eller biler. Sikkerhet ved store lån kan til og med være et hus eller en leilighet. Dette kan gi deg bedre vilkår hos banken. Om du ikke kan betale, kan nemlig banken selge dette for deg.

Når du ikke har noe å stille med som sikkerhet på lånet

Men det er ikke alle som eier noe som er verdifullt nok til å bruke som sikkerhet. Spesielt om du ikke bor alene, kan det være risikabelt å ta opp lån på hjemmet. Du regner kanskje ikke med at det går såpass langt, men du vet aldri hva fremtiden kan bringe, og om du kan få problemer med å betale.

Når du ikke vil ta sjansen på å stille med sikkerhet på lånet

Selv om du eier noe du kan bruke som sikkerhet, betyr det ikke at det er ønskelig. Det kan bli en lang og kostbar prosess i seg selv å få vurdert verdien på noe. Dessuten kan eiendelene dine ha en affeksjonsverdi for deg. Da kan det føles bedre å heller betale litt ekstra i renter og gebyrer.

Lån uten sikkerhet når du trenger penger raskt

Dette er en annen stor fordel med lån uten sikkerhet. Ofte er det en raskere og enklere prosess for alle involverte enn ved mange andre lån.
Du slipper å finne ut hva du skal bruke som sikkerhet. Du slipper også å få verdien på dette anslått på forhånd. I tillegg er det sjeldent banken blander seg opp i hva du skal bruke lånet ditt til. Derfor er et lån uten sikkerhet perfekt når behovet er stort og ting haster.

Lån uten sikkerhet om det oppstår dyre skader

Det kan oppstå mange situasjoner hvor du har behov for penger på kort tid.

Kanskje det har har oppstått en dyr skade på hjemmet eller bilen din? Det er ikke sikkert denne er dekket av forsikringen. Det er heller ikke alle som har forsikring. Det er uansett en høy egenandel på mange forsikringer.

Lån uten sikkerhet ved ulykker eller sykdom

Hva om du, et familiemedlem eller et kjæledyr er uheldig? Om noen blir syke eller skader seg kan det føre til mange ekstra utgifter. Legetimer, medisiner og behandlinger kan fort bli dyre i lengden, og helsen er ikke alltid noe man kan utsette å gjøre noe med.

Lån uten sikkerhet om du mister inntekten din

Du kan også gå ned i inntekt eller bli arbeidsledig på kort varsel. Hva om bedriften din må gjøre nedskjæringer eller går konkurs? Kanskje du har ditt eget foretak, og du har lite kunder i en periode? Skjer dette samtidig som en av de overnevnte situasjonene, kan det virkelig by på problemer, og en ulykke kommer som kjent sjeldent alene.

I situasjoner som dette kan et lån uten sikkerhet redde dagen.

Lån uten sikkerhet når du kan betale ned raskt

Det er ingen hemmelighet at lån uten sikkerhet ofte har høyere renter enn andre lån. Gebyrene kan også bli dyrere med denne avtalen. Det er derfor ikke et optimalt lån om du bruker lang tid på å betale det tilbake, men det kan være et perfekt lån for deg som klarer nettopp det.

Det er først over tid at et lån uten sikkerhet blir dyrt

Du bør ikke ta opp et høyt lån uten sikkerhet om du ikke har råd til det. Begynner månedene å gå, for ikke å snakke om årene, vil det bli dyrt. Til slutt vil du kanskje ha betalt mer i renter og gebyrer enn du lånte i utgangspunktet.

Om du kan betale ned hele eller mesteparten etter kort tid er det en annen sak. Kanskje du venter på en stor utbetaling, men har en stor utgift som ikke kan vente? Eller kanskje du har startet i ny jobb, men trenger midler mens du venter på første lønningsdag? Da bør du kanskje slå til på et lån uten sikkerhet.

Betaler du med en gang blir et lån uten sikkerhet nesten gratis

Det er aldri helt gratis å ta opp et lån uten sikkerhet, men du kan komme ganske nært.

Du kommer aldri utenom oppstarts gebyret. Dette trenger ikke være høyt, men det er uansett en utgift du må regne med. I tillegg kommer det både renter og termingebyrer på den første fakturaen du mottar.

Men banken tvinger deg ikke til å vente med å betale. Om du ønsker det, kan du betale inn alt du skylder uken etter at du mottok lånet. Da vil du kanskje ha løst en vanskelig situasjon, nesten uten å måtte betale ekstra for det.

Lån uten sikkerhet når du trenger mer frihet

Felles for mange lån uten sikkerhet er at du bruker det til hva du enn måtte ønske. Du trenger ikke informere om hva du skal bruke pengene til så lenge du oppfyller kravene deres og søker om en realistisk sum.

Lån uten sikkerhet passer til mange formål

Dette er derfor en veldig fleksibel løsning, uansett om du skal på ferie eller arrangere bryllup eller om du skal pusse opp eller kjøpe ny bil. Kanskje du ønsker å skjemme bort deg selv eller noen du er glad i litt ekstra eller du bare trenger litt ekstra pusterom i en periode med mange utgifter?

Det eneste du trenger å tenke på er at du får en best mulig avtale på lånet, i tillegg til at du selvfølgelig klarer å betale ned lånet på en måte som fungerer for deg. Det viktigste er å ha oversikt og innsikt nok, både over din egen økonomi og avtalen du skriver under på med banken.

Med denne kunnskapen i bakhodet er du kanskje klar for å ta opp lån uten sikkerhet. Og forhåpentligvis vil det være en god løsning i lengden.